Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel: Kızamık Virüsüne Dikkat!

Amerika ve Avrupa’da kızamık vakalarındaki artışı vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, kızamık virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ve çevrede 2 saate kadar canlı kalabildiğini belirtiyor.

Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, kızamık aşısının koruyuculuğunun yüzde 97’ye ulaştığını ve bu aşının ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güzel, hastalığın karakteristik olarak baş kısmından başlayıp gövdeye yayılan döküntülerle kendini gösterdiğini ifade ediyor. Ağız içinde beyaz ve gri noktaların da olabileceğine dikkat çekiyor ve bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

‘Aşılanmamış Çocuklarda Bulaş Riski Çok Yüksek’

Prof. Dr. Güzel, hastalığın bulaştırıcılığının, belirtiler ortaya çıkmadan önce çocuklarda 4 gün önce başladığını belirtiyor. Döküntüler başladıktan sonraki 4 gün boyunca da bulaştırıcılığın devam ettiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle kızamık şüphesi olan çocukların bu dönemde izole edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor ve kızamığın tedavisinin olmadığını, en önemli koruyucu yönteminin aşı olduğunu söylüyor.

‘Ciddi Enfeksiyonlara ve Nörolojik Sorunlara Neden Olabilir’

Kızamığın sadece döküntüyle sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Güzel, kızamık virüsünün akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusunun etkilenmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabileceğini ifade ediyor. Bu durumun başka enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, virüsün enfekte olduktan 7-10 yıl sonra bile ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

Doç. Dr. Nurettin Diker, yüz ağrısı, çene uyuşması ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerin bazen Multipl Skleroz’un (MS) ilk işareti olabileceğini belirtti.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Hizmetli mi ? Hizmetli Memur mu ?

Birlik Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Kucur’un Kamuda Çalışan Hizmetli Personeller ile ilgili yaptığı basın Açıklamasıdır.