Hindistan’da Türkiye’ye boykot çağrıları: Etkisi ne olabilir?

Akdeniz’in güneydoğusundaki Hindistan ve Pakistan arasındaki çekişme, Hindistan’da Türkiye’ye karşı başlayan bir boykot kampanyasının genişlemesine neden oldu.

Hindistan Ticaretçileri Konfederasyonu (CAIT), 16 Mayıs Cuma günü Yeni Delhi’de Türkiye ve Azerbaycan ile olan tüm ticaret ilişkilerini durdurma kararını tartışmak üzere ulusal bir konferans düzenlemek üzere toplanıyor.

Hindistan, ulusal güvenlik endişeleri gerekçesiyle Türk havacılık şirketi Çelebi’nin havaalanlarında faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Sosyal medya kullanıcıları, ülkeye ithal edilen Türk şirketlerinin sektörlere göre listelerini paylaşırken, bu şirketlerin boykot edilmesini talep etti.

  • Hindistan ve Pakistan arasındaki ateşkes, karşılıklı suçlamalara rağmen devam ediyor

Türkiye’ye yönelik öfkenin sebebi ne?

Hindistan’daki tepkilerin ana nedeni, Türkiye ile Pakistan arasındaki yakın ilişkiler ve askeri işbirliğidir.

Hindistan ve Pakistan ilişkileri son günlerde tartışmalı Keşmir bölgesi nedeniyle yeniden gerildiğinde, Ankara itidal çağrısında bulundu ancak Pakistan’a daha yakın durdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ateşkes ilanından sonra yaptığı açıklamada, “Kardeş Pakistan halkına desteğimizi açıkça ifade ettik” ve “Türkiye olarak bundan sonra da iyi ve kötü günlerinde Pakistan halkının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Pakistan, Türkiye’den birçok askeri teçhizat ve araç alıyor.

Hindistan, son çatışmalarda Pakistan’ın çok sayıda Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullandığını iddia ederken, Pakistan bu iddiaları reddetti.

  • Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye hangi politikayı izliyor?

Türkiye’ye seyahat satışlarında düşüş yaşandı

Keşmir geriliminin ardından, Türkiye’ye karşı sosyal medyada boykot çağrıları artmaya başladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) üyesi Rajeev Chandrasekhar, “Yurtdışına seyahat eden her çalışkan Hintli turist, zor kazandığı rupilerin ülkelerinin düşmanlarına hizmet edenlere harcanmaması gerektiğini anlamaktadır” dedi.

Çağrılar hızla etkisini göstermeye başladı.

Hint seyahat siteleri, bu hafta içinde iptal edilen seyahat sayısında keskin bir artış olduğunu belirtti.

MakeMyTrip seyahat acentesinden bir sözcü, “Geçen hafta, Azerbaycan ve Türkiye’ye yönelik satışlarımız yüzde 60 azaldı, iptaller ise yüzde 250 arttı” açıklamasını yaptı.

Diğer bir seyahat acentesi olan EaseMyTrip’in yöneticisi, Türkiye’ye karşı yapılan iptallerin yüzde 22, Azerbaycan’a karşı yapılan iptallerin yüzde 30 arttığını ve turistlerin bu ülkeler yerine Gürcistan, Sırbistan, Yunanistan, Tayland ve Vietnam gibi alternatif ülkelere yöneldiğini belirtti.

Şirketin yöneticisi Nishant Pitti, yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Geçen yıl Türkiye’ye 287 bin Hintli turist gitti. Bu iki ülke açıkça Pakistan’ı desteklerken, neden ekonomilerine katkıda bulunalım ki?”

Başka bir bilet platformu olan ixigo ise Türkiye ve Azerbaycan’a ek olarak Çin’e karşı bilet ve otel satışlarını durdurduklarını açıkladı.

Çelebi’nin lisansı iptal edildi

Hindistan hükümeti, Delhi, Mumbai ve Bengaluru dahil olmak üzere dokuz havalimanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli Çelebi şirketinin güvenlik lisansını iptal ettiğini duyurdu.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan bir bildiride, Çelebi’nin Hindistan’daki faaliyetlerinin askıya alındığı belirtildi.

Çelebi, bu kararlara karşı hukuki yollara başvuracaklarını belirtirken, “Bağlı ortaklıklarımız faaliyetlerine başladıkları günden bu yana, Hindistan’ın ulusal güvenlik çıkarlarına ve mevzuata aykırı hiçbir faaliyette bulunmamıştır” açıklamasını yaptı.

Yeni Delhi’deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada ise, Türkiye’deki İnönü Üniversitesi ile olan akademik işbirliklerinin “ulusal güvenlik endişeleri” nedeniyle askıya alındığı açıklandı.

Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret ve turizm ilişkileri nasıl?

TÜİK verilerine göre, iki ülke de birbirlerinin önde gelen ticaret ortakları arasında değil.

Türkiye, 2024’te yaptığı ithalatın sadece %2’sini Hindistan’dan sağlarken, ihracatının %0.5’ini bu ülkeye gerçekleştirdi.

Türkiye, Hindistan’a en çok makine ve meyve ihraç ederken, meyveler Türkiye’nin dört büyük ihracat kalemi arasında yer aldı.

Türkiye’nin turizm açısından da Hindistan ile önemli bir bağı yok.

2024’te Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı 52 milyonu aşarken, Hindistan’dan sadece 330 bin kişi Türkiye’yi tercih etti.

Bu da, Türkiye’ye gelen her 1.000 turistten yalnızca 5’inin Hindistanlı olduğunu göstermektedir.

Dolayısıyla, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’ın, hem ticarette hem de turizmde Türkiye için önemli bir konumu olmaması nedeniyle, boykot kampanyalarının etkisinin sınırlı olabileceği düşünülmektedir.

Ankara Üniversitesi’nden Dr. Omair Anas, BBC News Hindi’ye verdiği röportajda, Türkiye’nin Hindistan’ın tepkisini çeken politikalarını Pakistan’a desteğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Dr. Anas, iki ülke arasındaki ilişkilerin birbirine pek bağımlı olmadığını vurgulayarak, Körfez ülkelerinin Hindistan’a önemli miktarda petrol satması ve ülkelerinde birçok Hintli işçi çalıştırması nedeniyle, çatışmada Pakistan’a açık destek vermekten kaçındıklarını söylüyor.

Related Posts

Nükleer tesis vurulursa ne olur? Risk ne kadar büyük?

İsrail-İran arasında saldırılarda dünya kamuoyunu en çok endişelendiren konu nükleer tesislerin hedef alınması. Özellikle İran’ın kale gibi inşa ettiği Fordo nükleer tesisinin adı sıklıkla İsrail’in olası hedefleri arasında geçiyor. Peki bu çapta bir nükleer tesis sığınak delen bombalarla vurulduğunda ne olur? Risk ne kadar büyük?

İran’dan İsrail’e yeni füze dalgası! Dumanlar yükseliyor…

İsrail ordusu, İran’dan İsrail topraklarına doğru yeni füze atışları gerçekleştirildiğini bildirdi.

Türkiye’yi sarsan 6 yaşındaki ‘gelin’ davasında şok gelişme

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, 6 yaşındayken Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirilip” cinsel istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada kritik bir gelişme yaşandı.

Hatay’da kazı çalışmasında göçük! 2 işçi hayatını kaybetti

Hatay’ın Antakya ilçesinde altyapı çalışması sırasında meydana gelen göçükte 2 işçi yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Son dakika… Trump’tan tansiyonu yükseltecek tehdit: ABD müdahale edecek mi?

Ülkesinin İsrail-İran gerilimine dahil olup olmayacağına ilişkin konuşan ABD Başkanı Trump, “İran’ı vuracak mıyız söyleyemem. Beyaz Saray’a gelmelerini teklif ettim. Bu büyük bir adımdı ama atmadılar. Şu anda ne olur bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Sakarya’da 150 dönümlük buğday tarlası kül oldu

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde yaklaşık 150 dönümlük buğday ve arpa ekili alanda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 2 saat süren müdahalesiyle kontrol altına alındı.