Milyar dolarlık filomuz Karadeniz’de bekliyor

Güney ÖZTÜRK

1 MİLYAR DOLARLIK FİLO

Türkiye, enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda modern bir sondaj filosu oluşturdu. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik araştırma gemilerinden oluşan bu filo, toplamda 1 milyar dolarlık bir yatırımın ürünü. Her biri ileri teknolojiyle donatılmış bu gemiler, derin deniz sondajı ve sismik araştırmalar yapabilme kapasitesine sahip.​

DÜNYANIN EN GÜÇLÜLERİ

Özellikle 2021’de satın alınan Abdülhamid Han sondaj gemisi, 238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği ve 12 bin.200 metreye kadar (dünyanın en derin Mariana Çukuru 11 bin metre) sondaj yapabilme yeteneğiyle filonun en güçlüsü olarak öne çıkıyor. Fatih sondaj gemisi ise Karadeniz Sakarya havzasında gerçekleştirdiği 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfiyle Türkiye’nin enerji tarihinde önemli bir yer edindi.​

RUMLAR 5’İNCİ PARSELDE

Ancak Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 5’inci parselde Amerikan ExxonMobil ve Katar Petroleum ile birlikte Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal eden sondaj faaliyetleri yürüttüğü bir dönemde, Türkiye’nin bu güçlü filosunun hareketsiz kalması dikkat çekti. Filomuzdaki sondaj gemilerinin tamamı Karadeniz’de beklerken, Oruç Reis gemisi ise Somali açıklarına gönderildi. 5’inci parsel Türkiye’nin kıta sahanlığı ile kesişen Mavi Vatan bölgesi.

AB İLE İLİŞKİLERİN ŞARTI

Ayrıca Rumların sondajı, KKTC’nin Ada üzerindeki eşit haklarını da yok sayıyor. İşin en ilginç yanı, AB ile Türkiye arasında Bakan Mehmet Şimşek’in katılımıyla önceki gün Brüksel’de başlayan Ekonomik Diyalog görüşmelerinin 2019’da kesilme nedeninin de, tam olarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yürüttüğü sondaj faaliyetleri olması… 6 yıl sonra görüşmeler yeniden başladı. Ancak Türk filosu, Doğu Akeniz’i tamamen terk etmişti.

HEPSİ SON TEKNOLOJİ

Fatih Sondaj Gemisi: 2017 yılında 154 milyon dolara satın alındı ve 87.5 milyon dolar reaktivasyonla toplam maliyeti 241.5 milyon dolara ulaştı.

Yavuz Sondaj Gemisi: 2018’de 262.5 milyon dolara alındı. 38 milyon dolar reaktivasyon bedeliyle maliyeti 300.5 milyon doları buldu..

Kanuni Sondaj Gemisi: 2020’de açık artırmayla 37.5 milyon dolara alındı ve üzerine yapılan 165 milyon dolarlık masrafla toplam maliyeti 202.5 milyon dolara ulaştı.

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi: Kasım 2021’de 180 milyon dolara satın alındı. Dünyanın en teknolojik 5 gemisinden biri.

Barbaros Hayreddin Paşa: 2013’te 130 milyon dolara satın alındı. Gemi, denizin 8 bin metre altındaki jeolojik yapıları inceleyebiliyor ve üç boyutlu sismik veri toplayabiliyor.

MTA Oruç Reis: Türkiye’de 400 milyon liraya inşa edildi. Deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapıları ayrıntılı görüntüleyebiliyor.

Related Posts

İran’ın geceki misillemesinde İsrail’in Hayfa kentindeki petrol rafinerisinde hasar oluştu

İran’ın gece füzelerle düzenlediği misilleme saldırısında İsrail’in kuzeyinde yer alan Hayfa kentindeki bir petrol rafinerisinde hasar oluştuğu belirtildi.

Kruvaziyer turizminde 12 yıl sonra bir ilk!

Kruvaziyer turizminde 5 ayda 317 gemiyle 438 bin 536 yolcu sayısına ulaşıldı. Kruvaziyer turizmi verilerinin kaydedildiği 2011 yılı ve sonrasındaki ocak- mayıs döneminde 2013’ten sonra ilk defa 400 bin yolcu sayısı aşıldı.

İsrail İran’da yeniden nükleer tesis vurdu!

İran medyası geçtiğimiz saatlerde 5 farklı şehirde patlamalar duyulduğunu aktardı. İran hükümeti, Tahran’daki saldırıda birçok İHA düşürdüğünü duyurdu. Öte yandan Tahran’ın yanı sıra İsfahan, Buyin Zehra, Zanjan ve Karaj şehirlerinde de patlamalar …

İran’daki nükleer biliminin kilit ismiydi! İsrail’in saldırısında hayatını kaybetti

İsrail’in İran’a yönelik saldırısında 6 bilim insanının hayatını kaybettiği bildirildi. Bilim insanlarının yanı sıra İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de dahil olmak üzere 20 üst düzey askeri yetkili yaşamını yitirdi.

Beypazarı’nda iki aile arasında çıkan kavgada 6 yaralı

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada 6 kişi yaralandı.

Çiftçinin beklediği müjdeli haber geldi: Hasadı bu yıl rekor kıracak

Türkiye’nin en kurak toprakları arasında yer alan Iğdır’da, ilkbahardaki yoğun yağışların etkisiyle bu yıl kayısıda 5 bin ton rekolte artışı hedefleniyor.