İngiltere’de İçişleri Bakanı Suella Braverman, şahsî e-posta adresini kullanarak resmi bir evrak göndermesinin akabinde istifa etti. Geçen cuma günü Amasra’da meydana gelen, 41 emekçinin can verdiği maden faciası sonrası değil istifa misyondan alma bile kelam konusu olmadı.
Geçen cuma akşam saatlerinde Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ilişkin madende grizu patlaması yaşandı. 41 emekçi yerin 350 metre altında can verdi, yaralı olarak kurtulan 69 çalışandan 11’nin tedavisi sürüyor.
Ertesi gün, patlamanın yaşandığı maden ocağının önünde açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan, “Birileri bununla dalgasını geçebilir ancak değerli değil, biz baht planına inanmış insanlarız. Yazgı planına inandığımız için bunun ne dünü bugünü ne de yarını olmayacaktır bunlar her vakit olacaktır bunu da bilmemiz lazım” dedi.
ŞÜPHELİ İSİMLER MİSYONUNA DEVAM EDİYOR
Patlama yaşanan madenin, ‘teknik olarak’ kuşkulu konumunda olan kuruluş müdürü ve yöneticileri hâlâ misyonlarından alınmadı. Kuşkulu pozisyonundaki şahısların cürüm mahallinden uzaklaştırılması gerekirken, maden hâlâ kuruluş müdürünün sorumluluğunda…
Patlama sonrasında Sayıştay’ın ‘TTK 2019 Yılı Kontrol Raporu’nda, Amasra Kuruluş Müdürlüğü’ne bağlı maden için patlamanın yaşandığı -300 derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda ihtar yaptığı ortaya çıkmıştı. TTK ise Sayıştay raporlarının haberleştirilmesini yalanlayarak dezenformasyon yapıldığını öne sürmüştü.

Enerji ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sayıştay raporuyla ilgili şunları söylemekle yetindi:
“Sayıştay’a o bilgileri Bakanlık olarak biz ve Türkiye Taşkömürü Kurumu veriyor. Burada, teknik olarak uygulanan kriterler var. Her kömür ocağında mümkün bir risk bulunur. O gaz, kazım esnasında çıkıyor. Bu nedenle patlama -300’de değil, -250’de de olabilir. Sayıştay raporu kıymetli fakat teknik önlemlerin uygulanıyor olması daha değerli. Hepsini araştırıyoruz, bir ihmal ve kusur varsa gereği yapılacak.”

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu
YARGILANIRKEN GENEL MÜDÜR OLDU
Enerji Ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Genel Müdürü Kazım Eroğlu‘nun da 2013 yılında yöneticisi olduğu Kozlu müessesinde 8 emekçinin mevti sonrası yargılandığı sırada genel müdürlüğe terfi ettirildiği ortaya çıkmıştı.
Kozlu’daki maden kazasında kurum müdürü olarak Kazım Eroğlu misyon yapıyordu. Kaza sonrası Eroğlu yargılanmaya başladı. Fakat yargılama devam ederken açığa alınacağına, ödüllendirilerek TTK Genel Müdürü olarak terfi ettirildi. Mahkeme, Eroğlu’na evvel başka farklı 4 yıl mahpus cezası verdi. Sonra duruşmadaki yeterli hal de gözetilerek ceza 3 yıl 4 aya indirildi. Daha sonra ise mahpus cezası 24 bin 300 TL para cezasına çevrildi. Bu para da 24 ay takside bağlandı.

Suella Braverman
“KURAL İHLALİ YAPTIM” DİYEREK İSTİFA ETTİ
41 kişinin can verdiği facia sonrası Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu, yardımcıları Ercan Gebeş, Muharrem Kiraz, Muhammet Safa Topuz koltuklarında oturmaya devam ederken, dün İngiltere’den gelen bir istifa haberi dünya basının gündemine oturdu.
İngiltere’de İçişleri Bakanı Suella Braverman, ferdî e-posta adresini kullanarak resmi bir evrak göndermesinin akabinde kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle misyonundan ayrıldığını açıkladı. Braverman, şu sözleri kullanarak, istifa ettiğini duyurdu:
“GÖREVİ BIRAKMAM YANLIŞSIZ OLUR”
“Bugün erken saatlerde, siyaset iştirakinin bir kesimi olarak ve göçle ilgili hükümetin siyasetine takviye toplamak emeliyle şahsî e-postamdan parlamentodaki emniyetli bir meslektaşıma resmi bir evrak gönderdim. Bu teknik bir kural ihlali teşkil ediyor. Bildiğiniz üzere, doküman yakında yayınlanacak göçle ilgili bir Bakanlar Konseyi yazısı taslağıydı. Büyük bir kısmıyla ilgili esasen milletvekillerine bilgi verilmişti. Tekrar de vazifesi bırakmam gerçek olur.”
“İSTİFA ETMEYİ BİLENLER”
- 2018 yılında Bulgaristan’da kiliseye gidenleri taşıyan otobüsün şarampole devrilmesi sonucu 17 kişi öldü. Kazadan bir hafta sonra Ulaştırma Bakanı İvaylo Moskovski, Bölgesel Geliştirme Bakanı Nikolay Nankov ve İçişleri Bakanı Valentin Radev istifa etti.
- Tayvan’da 2021 yılında 50 kişinin öldüğü tren kazasının akabinde Ulaştırma Bakanı Lin Chia-lung “Tüm sorumluluğu üstleniyorum” diyerek istifa etti.
- 2017 yılında Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis, Birleşmiş Milletler (BM) ismine Mali’de misyon yapan iki askerin kaza sonucu yaşanan patlama nedeniyle hayatını yitirmesinde siyasi sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle istifa etti.
- Sırbistan-Karadağ’da 2006 yılında meydana gelen tren kazasında 44 kişi öldü. 90’ı çocuk 200 kişi yaralandı. Ulaştırma Bakanı Andrija Lompar, kazanın sonraki günü istifa etti.
- 2000 yılında Hindistan’da iki tren çarpıştı. 40 kişinin öldüğü kaza demiryolları vazifelilerinin tren saatlerini hakikat koordine edememesi nedeniyle oldu. Demiryolları Bakanı Mamata Banerjee, başbakana bir mektup yazarak istifasını sundu.