2035’te her dört kişiden biri obez olabilir

Obezite, Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor!

İstanbul (İGFA) – Vücutta aşırı yağ birikimi ile tanımlanan ve kronik bir hastalık olan obezite, dünya genelinde hızla yayılıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Obezite; diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri gibi hayati hastalıklara davetiye çıkarırken, yaşam kalitesini de düşürerek psikolojik problemlere yol açabiliyor.

Doç. Dr. Kartal, Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan bireyleri obez olarak tanımladığını ve bu değerin 40 ve üzeri olması durumunda morbid obezite olarak kabul edildiğini vurguladı. Obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşayan veya vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bireyler için obezite cerrahisinin önerildiğini söyledi.

Çevresel Faktörler ve Genetik Önemli!

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin gelişiminde genetik yatkınlığın yanı sıra sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının da önemli rol oynadığını belirtti. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlık kontrollerinin obeziteyle mücadelede kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Obezite cerrahisinin etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ancak ameliyat sonrası hastaların da sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi gerektiğini vurgulayan Kartal, obezite ameliyatlarında oluşabilecek komplikasyonlara da dikkat çekti.

Obezite tanısı konan bireylerin, tedavi sürecinde dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kartal, bu sayede kalıcı başarı elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.