Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Ani Kardiyak Ölüm Riskleri ve Önlemleri

Son yıllarda artan oranlarla karşımıza çıkan ani kardiyak ölüm hakkında bilgi veren Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, bu durumun sebeplerini, yaş gruplarına göre değişen riskleri ve alınabilecek önlemleri paylaştı.

“Her Yaşta Risk Var”

Ani kardiyak ölüm nedenlerinin yaş gruplarına göre farklılık gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özveren, her yaşta risk oluşturabileceğine dikkat çekti. 35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıklarının, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizinin öne çıktığını söyledi. Dünya genelinde erişkinler arasında görülme sıklığının binde 1-2 arasında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özveren, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşması ve farkındalığın artmasıyla bu konunun daha fazla önem kazandığını belirtti.

Bu Belirtilere Dikkat: Göğüs Ağrısı ve Bayılma Alarm Veriyor

Sayıların artışının farkındalığın yükselmesi ve sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıyla ilişkilendirildiğini belirten Prof. Dr. Özveren, özellikle göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı, efor sonrası bayılma gibi belirtilerde dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Açıklanamayan bayılma atakları ve ani kalp ölümü öyküsü olan ailelerde, bu belirtilerin ciddi uyarı işaretleri olduğunu vurguladı.

“Risk Grubundakiler Düzenli Kontrol Yaptırmalı”

Risk altındaki bireylerin düzenli kardiyolojik kontrollerini yaptırmalarının önemine değinen Prof. Dr. Özveren, ailesinde ani kalp ölümü öyküsü bulunanlar, sigara kullananlar, hipertansiyon veya diyabet hastalarının mutlaka yıllık check-up yaptırmaları gerektiğini belirtti. Özellikle 35 yaş üstü risk grubundakilerde yapılan kontrollerin hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.

“Tomografik Anjiyografi ile 35 Yaş Üstü Ani Ölümleri Öngörmek Mümkün”

Son yıllarda koroner tomografik anjiyografinin, belirli risk gruplarında kalp damar sağlığının ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesinde önemli bir seçenek haline geldiğini aktaran Prof. Dr. Özveren, özellikle hipertansiyonu, diyabeti olan veya erken yaşta kalp krizi öyküsü bulunan kişilerde bu yöntemin yüksek doğrulukla tespitler yapabildiğini söyledi. Ancak herkes için rutin bir tarama aracı olarak görülmemesi ve sadece gerekli durumlarda uygulanması gerektiğini belirtti.

“Ritim Bozukluğu Olanlar Enerji İçeceklerinden Uzak Durmalı”

Enerji içeceklerinin ritim bozukluklarını tetikleyebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Özveren, bu içeceklerin kalp hızını artırabileceğini ve çarpıntı ataklarını tetikleyebileceğini belirtti. Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca soğuk havalarda yoğun egzersiz yapılmasını, özellikle yemek sonrası egzersiz yapılmasını önermediğini de ekledi.

Ani Kalp Krizi Durumunda İlk Müdahale

Ani kalp krizi sırasında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özveren, hastanın bilinci yoksa düz bir zemine yatırılarak solunumu ve nabzının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Nabızın olmaması durumunda hemen kardiyopulmoner resüsitasyona başlanması ve 112 Acil Sağlık Hattı’nın aranması gerektiğini vurguladı. Toplumun temel yaşam desteği eğitimi almasının hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.