Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

PBoC Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü ve Faizleri İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürerek kısa vadeli borç faizlerinde indirime gitti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltılacak. Bu kararla piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit akışı sağlanması hedeflenmektedir.

Çin’de her finans kuruluşu için farklı zorunlu karşılık oranı bulunmaktadır. PBoC’un aldığı bu kararla zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,2’ye gerileyeceği tahmin edilmektedir. Bu indirim, PBoC’un 2025 yılındaki zorunlu karşılık oranları politikasında yapılan ilk değişikliktir. Daha önce banka, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık indirim yapmıştı.

Kısa Vadeli Faizlerde İndirim

Ayrıca, PBoC 7 günlük ters repo faizi ile “Kısa Vadeli Borç Araçları” (SLF) için gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık indirim yapmıştır.
8 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan bu indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, SLF oranları ise gecelik yüzde 2,25, haftalık yüzde 2,4 ve aylık yüzde 2,75’e düşecektir. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutulacaktır.

Ters repo işlemlerinde Merkez Bankası, ileri tarihte menkul varlıkları geri satmak üzere satın alarak piyasaya nakit enjekte etmektedir. SLF ise Çin bankalarının, merkez bankasından menkul varlıklar karşılığında kısa vadeli kredi almasına imkan tanımaktadır.

Yapılan bu indirimlerin temel amacı, “orta derecede gevşek para politikasını” daha iyi uygulayarak reel ekonomiye destek olmaktadır.

ABD İle Müzakere Açıklamalarının Ardından Alındı

Para politikası kararları, Çin ve ABD’nin karşılıklı artan ticaret gerilimine çözüm bulmak amacıyla başlayacakları müzakerelerin duyurulmasının hemen ardından alınmıştır.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini açıklamasının ardından, Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini bildirmiştir.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşı karşılıklılık esasına dayanan tarifeleri içeren ek gümrük vergileri açıklamıştı.

İki ülke arasında başlayan tarife artışları sonucu ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar çıkarmış, Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı. Washington yönetimi diğer ülkelerdeki tarifeleri 90 gün erteleyerek Çin’e yönelik tarifeleri yürürlüğe koymuştu.

Related Posts

Ek MTV’ye itiraz hacız getirdi

Ek MTV’ye vatandaşın hakkını korumak için açılan itiraz davasında, davacı Danıştay emekli Onursal Üyesi Yüksek Hakim Tacettin Şimşek, icralık oldu. Uygulama, yeni davalara karşı gözdağı olarak yorumlandı.

Sıfır faizli araç kredisi almak mümkün mi? İşte 1.5 milyon TL’ye kadar ödeme sunan araba modelleri

Otomobil almak isteyenler için markalar, 1.5 milyon TL’ye kadar sıfır faizli kredi kampanyaları sunuyor. BMW, Fiat, Opel, Peugeot gibi markaların sunduğu bu fırsatlar, yüksek faiz oranlarından kaçınmak isteyen tüketicilere avantaj sağlıyor. Kampanyalar, hem bireysel hem de ticari müşterilere hitap ediyor. İşte 0 faizli araç kredisi veren modeller.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir