Askerlik dönüşü iş bulamayana işsizlik maaşı

İşsizlik Maaşı ve Şartları

İşsizlik maaşı alabilmek için en önemli şart, son üç yılda en az 600 gün prim ödenmiş olması ve son 120 günün sigortalı bir şekilde çalışmış olmasıdır. Ancak, bu temel koşulları sağlayan herkes işsizlik maaşı alamayabilir. Bunun için işçinin, sigortalı bir işte çalışırken kendi kusuru dışında işsiz kalmış olması gerekmektedir.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, işsizlik maaşının süresi, son üç yılda SGK’ya bildirilen prim gün sayısına göre belirlenmektedir. Son üç yılda 600 – 899 gün arasında prim günü olanlara 6 ay, 900 – 1.079 gün arasında prim günü olanlara 8 ay, 1.080 gün ve üzeri prim günü olanlara ise 10 ay süreyle işsizlik maaşı bağlanmaktadır.

Askerlik sebebiyle işten ayrılan ve askerlik dönüşünde iş bulamayanlar da işsizlik maaşı alabilmektedir. Ancak, bu durum için yine son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödenmiş olması ve son 120 günün sigortalı çalışarak geçirilmiş olması gerekmektedir.

Bedelli askerlik yapanlar da işsizlik maaşı alabilirler.

Bedelli askerlik yapanlar artık fiilen askerlik görevlerini yerine getirdikleri için, bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılanlar da askerlik dönüşünde iş bulana kadar işsizlik ödeneğinden faydalanabilmektedirler.

İşten Çıkışı Kodu ve Önemi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işsizlik maaşı için başvuran kişinin maaş almaya hak kazanıp kazanmadığına, SGK’ya bildirilen işten çıkış koduna bakarak karar vermektedir. İşten çıkış kodu, genellikle işveren tarafından SGK’ya bildirilmektedir. Askerlik sebebiyle işten ayrılanların işten çıkış bildiriminde (12) kodunun yer alması gerekmektedir. Askerlik dönüşünde oluşabilecek işsizlik durumunda, işten çıkış koduna dikkat etmek önemlidir.

İşverenin yanlış bir şekilde işten çıkış kodu bildirmesi durumunda, işçinin işsizlik ödeneği alabilmesi için İŞKUR’a belge sunması gerekmektedir. Bu belgeler arasında işçinin işverene sunduğu askerlik sebebiyle iş sözleşmesini sonlandırdığına dair bir yazı ve kıdem tazminatı ödendiğine dair belgeler yer almaktadır.

İşsizlik Maaşı için 90 Günlük Süre

Askerlik dönüşünde işsiz kalanların işsizlik ödeneği alabilmesi için, işten ayrıldıkları tarihten askere sevk tarihine kadar olan 90 günlük bir süre dikkate alınmaktadır. Bu süre içinde işten ayrılanlar, askerlik dönüşünde işsizlik ödeneği için 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmalıdırlar. Başvurunun 30 gün içinde yapılmaması halinde, işsizlik ödeneği gecikmelere bağlı olarak az ödenebilmektedir.

İşsizlik maaşı alırken askerlik görevini yerine getirmek üzere silah altına alınanların maaşı, askerlik süresi boyunca askıya alınmaktadır. Askerlik sonrasında İŞKUR’a başvurulduğunda, ödeme işlemi yeniden başlatılmaktadır.

Önemli bir hatırlatma yapmak gerekirse; işsizlik ödeneği alırken askere gitmeyi planlayanlar, askere gidecekleri tarihi İŞKUR’a bildirmeyi unutmamalıdırlar. Aksi takdirde, askerlik süresince hesaba yatırılan işsizlik maaşını faiziyle geri ödemek durumunda kalabilirler.

Askerlik sebebiyle işten ayrılanlar, sağlık veya kendi kusurlarından kaynaklanmayan diğer sebeplerle askere gidiş tarihinin üç aydan fazla ertelenmesi durumunda da işsizlik maaşı alabilirler. İşten ayrılış tarihi ile erteleme sebebinin oluştuğu tarih arasındaki süre, “mücbir süre” olarak kabul edilir ve ödemeler bu süre üzerinden yapılmaktadır.

Erken Terhis Olanlar için Başvuru Süresi

Hastalık nedeniyle erken terhis edilen askerler için 30 günlük başvuru süresi, terhis tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu sebeple, normal askerlik süresini beklemek yerine, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir.

Odatv.com

Related Posts

Küresel piyasalarda faiz kararları izlenecek

Küresel piyasalar TCMB’nin ve ECB’nin bugün açıklayacağı faiz kararlarına odaklandı.

Kamu işçilerinin toplu sözleşmesinde önemli gelişme: İşveren ikinci 6 ayda enflasyon oranında artış teklifini geri çekti, yüzde 10 zam teklif etti

Kamu işçilerinin toplu sözleşmesinde önemli gelişme: İşveren ikinci 6 ayda enflasyon oranında artış teklifini geri çekti, yüzde 10 zam teklif etti

Emlakçıların ‘cezadan kaçma’ oyunu ortaya çıktı: Hem emlakçıya hem ev sahibine ceza yağacak

Ticaret Bakanlığı’nın, gerekçesiz fiyat artışlarını yasaklamasının ardından bazı emlakçıların cezadan kaçmak için farklı yöntemlere başvurduğu ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı, ‘İnternet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında genel ekonomik verilerle …

İthalat arttı denge bozuldu: Filistin’de ticaret açığı büyüyor

Filistin ekonomisi 2025 yılının mayıs ayında dikkat çekici bir dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkenin ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,7 …

Türkiye’de kiralar rekor kırdı: Ortalama konut metrekare fiyatı 40 bin liraya dayandı

Türkiye’de kiralar rekor kırdı: Ortalama konut metrekare fiyatı 40 bin liraya dayandı

Dolar/TL ne kadar oldu?

Dolar ve euro yeni haftaya sakin başladı. Dalgalı bir seyrin ardından geçen haftayı yüksek kapatan dövizde yeni haftaya hareketsiz bir giriş oldu. Geçen hafta TL karşısında istikrarlı bir rota izleyerek ilerleyen doların bugün yükselişi sınırlı oldu …