Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

MS Hastalığının İlk Belirtileri Diş Ağrısı ve Yüz Uyuşması Olabilir

Türkiye’de yaklaşık 80 bin kişinin mücadele ettiği MS hastalığında, ilk belirtiler genellikle diş ağrısı, yüz uyuşması ya da konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterebiliyor. Doç. Dr. Nurettin Diker, bazı durumlarda MS’in beyinden önce ağız ve çene bölgesinde belirtiler verebileceğini vurgulayarak, “Yüz ağrısı, çene uyuşması, konuşma ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle bize başvuran hastalarda, aslında ilk MS bulgularını gözlemliyoruz. Bu belirtiler genellikle diş ağrısı olarak yanlış yorumlanıp yanlış tedaviler uygulanabiliyor” dedi.

Diker ayrıca, diş hekimlerinin de MS’in erken belirtilerini fark edebileceğini belirtti. MS hastalarında diş eti hastalıklarının ve çürüklerin sağlıklı bireylere göre daha sık görüldüğünü vurgulayan Diker, “Bu durum sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da tehdit ediyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca, çürük olmayan ama bıçak saplanır gibi ağrılar yaşayan kişilerde bu durumun sinirsel kökenli olabileceğini belirten Diker, bu tür durumlarda mutlaka MS ihtimalinin araştırılması gerektiğini söyledi. MS tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de ekleyerek, “Antidepresanlar, antikonvülzanlar ve kortikosteroidler; ağız kuruluğu, tat kaybı, ağız yanması ve çürük oluşumuna neden olabiliyor. Bu ilaçlar sadece hastalığı değil, ağız sağlığını da etkileyebilir. MS hastalarında yorgunluk özellikle günün ilerleyen saatlerinde artar. Dolayısıyla diş tedavileri sabah saatlerine alınmalı ve kısa süreli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Halk arasında MS hastalığının belirtileriyle ilgili farkındalığın düşük olduğunu vurgulayan Diker, “MS aslında sandığınızdan daha yakın. Eğer diş eti kanamanız varsa, konuşma bozukluğu ya da ağızda uyuşma yaşıyorsanız, bu sadece diş sorunu değil, aynı zamanda sinir sistemi hastalığının bir işareti olabilir. Özellikle gençlerde görülen anlaşılamayan yüz ağrıları ve diş eti problemleri ciddi bir uyarı işareti olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.