Bu 3 güne dikkat: Dünya’nın dönüş hızı zirve yapacak

Dünya, 2020’den Beri Hızla Dönüyor: Gün Uzunluğunda Rekor Kırılıyor!

Her ne kadar “Günler kısalıyor” deyince aklımıza mevsim değişiklikleri gelse de, bu seferki haber farklı: Bilim insanlarına göre Dünya, son yıllarda alışılmadık derecede hızlı bir şekilde dönüyor.

Aşağıdaki tabloda görebileceğiniz gibi, 2020’den bu yana, Dünya’nın dönüş hızında kısalma yaşanıyor. Bazı günler, bir tam gün olan 24 saatten daha kısa sürüyor. Atom saati olmadan fark edilmesi zor olsa da, bu minik farklar gezegenimizin iç dinamikleri hakkında önemli ipuçları sunuyor.

TARİHİN EN KISA GÜNLERİ

2020 itibariyle gün uzunluğu (LOD) rekorları peş peşe kırılmaya devam ediyor. 86,400 saniye süren klasik gün bazı tarihlerde milisaniye sapmalarıyla kısalıyor.

  • 2020: 19 Temmuz – -1.47 ms
  • 2021: 9 Temmuz – -1.47 ms
  • 2022: 30 Haziran – -1.59 ms
  • 2023: 16 Temmuz – -1.31 ms
  • 2024: 5 Temmuz – -1.66 ms (rekor!)

Bu farklar küçük gibi görünebilir, ancak kıyaslama yapmak gerekirse, bir göz kırpması süresi bu sapmaların yaklaşık 100 katı uzunluğundadır.

AY’IN KONUMU DA ETKİLİ

2025 için en kısa gün adayları:

  1. 9 Temmuz
  2. 22 Temmuz
  3. 5 Ağustos

Neden mi bu tarihler? Çünkü bu üç günde Ay, Dünya’nın ekvatoruna en uzak konumda olacak. Ay’ın yerçekimsel etkisi, okyanuslarla etkileşime girerek Dünya’nın dönüşünü mikro düzeyde etkiliyor.

DÜNYA NEDEN HIZLANIYOR?

Bilim insanı Jones’a göre, bu durum oldukça şaşırtıcı çünkü tarih boyunca Dünya’nın dönüşü genellikle yavaşlama eğilimindeydi. Ancak son yıllarda yaşanan bu tersine dönüş, Dünya’nın çekirdeğindeki hareketler, okyanuslar ile Ay arasındaki etkileşim ve atmosferdeki değişimler gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

4 MİLYAR YIL ÖNCE GÜNLER DAHA KISAYDI

Jones’un belirttiği bir diğer ilginç bilgiye göre, Dünya’nın çok genç yaşlarda bir gününün sadece 6 ila 14 saat sürdüğü dönemler olmuştur. Bunun sebebi muhtemelen, bir zamanlar Dünya’ya çarpan devasa bir gök cisminin gezegenin dönüş hızını arttırmasıydı.

2025’te 5 Ağustos tarihi, LOD’nin -1.51 milisaniyeye düşmesiyle, tarihin en kısa günlerinden biri olabilir. Ancak bazı bilimsel modeller, bu hızlanmanın geçici olduğunu ve Dünya’nın dönüş hızının önümüzdeki yıllarda yeniden yavaşlamaya başlayabileceğini öngörüyor.

Related Posts

Herkesi ilgilendiriyor! Bu ayar yüzünden tüm verileriniz ele geçebilir!

Akıllı telefonlar daha önce bağlanılan Wi-Fi ağlarını hafızasında tutarak, bu ağlar yeniden algılandığında otomatik olarak bağlantı kurabiliyor. Ancak bu özellik, özellikle kamuya açık alanlardaki ağlarda önemli bir güvenlik riski doğuruyor. Kafe …

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Çin’de tespit edildi, bilim insanları alarma geçti: Dünyaya yayılma riski var

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde yapılan araştırmalarda, yarasaların böbreklerinde daha önce bilinmeyen 20 yeni virüs tespit edildi. Covid 19’un çıkış kaynağı olarak gösterilen yarasalarda tespit edilen yeni 22 virüsün yüzde 90’ından fazlası, bilim dünyası için ilk kez tanımlandı.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

GSB Spor Okulları gençleri bekliyor

Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, 24 farklı branşı ile yaz döneminde de gençleri beklerken, başvuru kayıtları başladı.

MMA Türkiye, Yeni Siber Güvenlik Kanunu’nu değerlendirdi

Türkiye’nin dijitalleşmede hukuki altyapısını güçlendirdiğini belirten MMA Türkiye, Siber Güvenlik Kanunu’nun yanı sıra yapay zekâya yönelik düzenlemelerin de önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğinin altını çizdi.