Deprem korkusu alışkanlıkları değiştirdi; yurttaşlar yastık altını bankaya taşıyor

Altınları Evde Saklamak Riskli Olabilir, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi Güvende Tutuyor

Son zamanlarda artan deprem tehlikesi ve hırsızlık endişesiyle birlikte vatandaşlar, fiziki altınlarını evlerinde saklamak yerine güvenli ve kayıt altında tutma seçeneği olan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ni tercih ediyor.

2023 Kahramanmaraş ve 2025 Nisan İstanbul depremlerinden sonra, insanların evde altın saklama alışkanlıklarında bir değişim yaşandı. Hırsızlık olaylarındaki artış da bu değişimi hızlandırdı. Bu durum, KAD-SİS sistemine ilgiyi artırdı ve 2024 yılında bankalara aktarılan altın miktarında %35’lik bir artış sağlandı.

Altınlar Artık Bankalarda Güvenle Saklanıyor ve Dijital Ortamda Takip Ediliyor

KAD-SİS sistemi sayesinde vatandaşlar, bilezik, çeyrek altın, gram altın gibi fiziki altınlarını yetkili kuyumcular aracılığıyla sisteme dahil edebiliyor. Altınlar, 995/1.000 saflık oranına göre değerlendirilerek vatandaşların banka hesaplarına aktarılıyor. Bu sayede altınlar hem fiziksel olarak korunmuş oluyor hem de yatırım dijital ortamda yönetilebiliyor. Altınlar istendiğinde tekrar fiziksel olarak çekilebiliyor.

Uzmanlardan Gelen Değerlendirmeler: Güvenlik ve Kayıtlı Ekonomi İçin Faydalı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son zamanlarda “Evdeki fiziki altınlarımızı güvende nasıl tutabiliriz?” sorusunun sıkça sorulduğunu belirterek, KAD-SİS sisteminin bu konuda mantıklı bir çözüm sunduğunu vurguladı. İstanbul’da kuyumculuk yapan Halit Gözüpek ise, “Artık kimse evinde altın saklamak istemiyor. Müşterilerimiz, deprem endişesiyle altınlarını enkaz altında kalma riskinden korumak için bankaya yatırıyor” şeklinde konuştu.

Uzmanlara göre, KAD-SİS sistemi sadece bireysel güvenliği değil, aynı zamanda kayıt dışılığın önlenmesine de katkı sağlıyor. “Evde bekleyen altınlar ekonomiye kazandırılıyor, kayıt dışı ekonomi azalıyor” şeklinde yapılan değerlendirmeler de sistemin önemini vurguluyor.

KAD-SİS ile Banka Altın Hesabı Arasındaki Farklar

KAD-SİS, fiziki altınların yetkili kuyumcular aracılığıyla bankaya aktarılmasını sağlarken banka altın hesabı doğrudan dijital olarak açılıyor ve fiziki altın sisteme girmiyor.

KAD-SİS’te altınlar fiziki olarak tekrar çekilebiliyor, banka hesaplarında ise bu her zaman mümkün olmayabiliyor. KAD-SİS yastık altı altınları hedeflerken, banka hesabı mevcut nakitleri yatırıma dönüştürmek isteyenler için daha uygun bir seçenek sunuyor.

Sistemin Sağladığı Avantajlar:

  • Çalınma veya kaybolma riski ortadan kalkar.
  • Değerleme ve aktarım işlemleri ücretsiz olarak gerçekleşir.
  • Dijital ortamda hızlı alım-satım imkanı sunulur.
  • Kasa kiralama gibi ek maliyetler ortadan kaldırılır.
  • Şeffaflık ve kayıtlı ekonomi hedeflenir.

Yetkililer, sistemin 2025 yılında daha da yaygınlaşarak kayıt dışı altınların ekonomiye kazandırılmasını desteklemesini bekliyor.

Related Posts

Maliyetler arttı, işletmeler bir bir kapanıyor: 20 yıllık restorant kapandı

Restoran sektöründe yaşanan dalgalanmalara bir yenisi daha eklendi. Dallas’ın uzun süredir hizmet eden Meksika restoranlarından Fernando’s Mexican Cuisine, 20 yılın ardından hizmetini durduruyor. Şirket, Dallas’taki Preston Hollow Village ve …

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Çalışmadan emeklilik mümkün: İsteğe bağlı sigortalılık nedir? kimler yararlanabilir, kaç yıl sürer?

SGK’nın verilerine göre 126 binden fazla kişi, isteğe bağlı sigortalılık sistemiyle emeklilik yoluna girdi. Özellikle ev kadınları ve part-time çalışanlar için büyük kolaylık sunan bu modelde, aylık en az 8.321 TL prim ödeyenler, 25 yıl sonunda Bağ-Kur statüsünde emekli olabiliyor. İşte başvuru şartları ve ödeme tablosu…

Temmuz zammı netleşiyor: Emekli, memur ve çalışanlar için beklenen senaryo

Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı, gözler Temmuz zammına çevrildi. Uzmanlara göre memur ve emekliler yüzde 17-18 oranında enflasyon farkı alacak, Peki, asgari ücrete zam yapılacak mı? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Temmuz ayında yaşanacak olan senaryoyu Özgür Erdursun köşe yazısında ele aldı.

Borsa güne yükselişle başladı: 8 Mayıs 2025 Perşembe Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,54 yükselişle 9.123,90 puandan başladı.

Fed Başkanı Powell artan ekonomik risklere karşı uyardı: Daha yüksek işsizlik ve daha yüksek enflasyon riskleri artmış görünüyor

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, büyük tarife artışlarının sürdürülmesi halinde enflasyon ve işsizliğin artabileceği, ekonomik büyümenin yavaşlayabileceği uyarısında bulundu. Powell yaptığı açıklamada “Şu an için, politika duruşumuzda herhangi bir ayarlama yapmayı düşünmeden önce daha fazla netlik beklemek için iyi bir konumdayız” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir