Devinim geriye dönüyor: Arap kıtasını oluşturan levha giderek ayrılıyor

Almanya Tübingen Üniversitesi jeologlarının yaptığı araştırma ilginç bir sonucu ortaya çıktı. Hatay’ın altında başlayıp Türkiye’nin güneydoğusundan geçen Arap ve Avrasya levhaları giderek birbirinden ayrılıyor.

60 milyon yıl önce orada bulunan bir okyanusla bu levhalar birbirinden ayrılıyordu. Türkiye Avrasya levhasında yer alırken, 25 milyon önce Arap ve Avrasya levhaları çarpıştı, yer kabuğu sıkıştı. Şu anda Türkiye’nin güney ve güneydoğusundaki dağ silsileleri oluştu. İşte şimdi bu devinim geriye dönüyor. Yani, Arap kıtasını oluşturan levha giderek ayrılıyor.

BÖLGEDE DEV ÇATLAKLAR

Bölgede her yerde çatlaklar oluştuğu, Türkiye istikametinde zeminin yeniden yükseldiği, Türkiye’nin güneyinde ise özellikle Suriye ve Kuzey Irak bölümlerinde çöküntünün daha düzleştiği, oralarda artık daha az depremler olduğu belirtildi. Oradaki eski okyanus plakasının kırıldığının ve çekme kuvvetinin azaldığını belirten araştırmanın baş yazarı Dr. Renas Koshnaw, özellikle Zağros Dağları’nın bir altındaki levhanın etekleri daha aşağıya sürüklediğini belirtti.

ÇÖKME BEKLENENDEN FAZLA

Şimdiden 3- 4 kilometre derinliğinde, çökeltilerle dolu uzun bir çöküntü doğduğu vurgulanırken, yerkabuğu çökmesinin beklenenden daha fazla olduğuna değinildi. Oradaki okyanus plakasının halen Arap levhasına bağlı olduğu vurgulanırken, zamanla o bölgede yeniden bir okyanus oluşabileceği sanılıyor.

Kashnow, “Bu plaka, bölgeyi daha da aşağı çekerek çok daha fazla tortu birikintisi için alan yaradır. Çatlak Irak’a doğru yayılıyor gibi. Bütün bunlar şu an için tehdit edici değil. Kuzeybatı Irak’ta levhanın halihazırda koptuğu yerlerde, halen bağlı olduğu yerden daha az deprem yaşanıyor“ dedi.

Bild Gazetesi’nin bu yöndeki sorusunu da cevaplayan Kashnow, “Süreç her şeyden önce çok yavaş ilerliyor ve insan ömrü ölçeğinde neredeyse hiç değişmiyor. Bu araştırmalar önemli. Çünkü maden yatakları, jeotermal enerji ve deprem risklerinin araştırması gibi uygulamaların önünü açıyor.” değerlendirmesini yaptı. 

Related Posts

İsrail’de 40 bin turist mahsur kaldı

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırıların ardından başlayan çatışmalar nedeniyle on binlerce yabancı turist İsrail’de mahsur kaldı.

İsrail ‘nokta atışı yaparak’ İran’ın hangi üst düzey isimlerini öldürdü?

Tel Aviv yönetimi, hava saldırılarında sadece askeri hedefleri değil nükleer altyapı ve sivil alanları da doğrudan hedef aldı. İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında, aralarında Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Komutanı, Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı ile nükleer bilim adamlarının da bulunduğu çok sayıda üst düzey isim hayatını kaybetti.

İran’ın geceki misillemesinde İsrail’in Hayfa kentindeki petrol rafinerisinde hasar oluştu

İran’ın gece füzelerle düzenlediği misilleme saldırısında İsrail’in kuzeyinde yer alan Hayfa kentindeki bir petrol rafinerisinde hasar oluştuğu belirtildi.

Kruvaziyer turizminde 12 yıl sonra bir ilk!

Kruvaziyer turizminde 5 ayda 317 gemiyle 438 bin 536 yolcu sayısına ulaşıldı. Kruvaziyer turizmi verilerinin kaydedildiği 2011 yılı ve sonrasındaki ocak- mayıs döneminde 2013’ten sonra ilk defa 400 bin yolcu sayısı aşıldı.

İsrail İran’da yeniden nükleer tesis vurdu!

İran medyası geçtiğimiz saatlerde 5 farklı şehirde patlamalar duyulduğunu aktardı. İran hükümeti, Tahran’daki saldırıda birçok İHA düşürdüğünü duyurdu. Öte yandan Tahran’ın yanı sıra İsfahan, Buyin Zehra, Zanjan ve Karaj şehirlerinde de patlamalar …

İran’daki nükleer biliminin kilit ismiydi! İsrail’in saldırısında hayatını kaybetti

İsrail’in İran’a yönelik saldırısında 6 bilim insanının hayatını kaybettiği bildirildi. Bilim insanlarının yanı sıra İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de dahil olmak üzere 20 üst düzey askeri yetkili yaşamını yitirdi.