Ekonomist Barış Soydan ‘Kara Kuğular Ortaya Çıkmazsa Diyerek’ Altın, Dolar ve Euro’nun 2024 Falına Baktı

Ekonomist Barış Soydan, 10 Haber’de yayınlanan yazısında 2024’te altın, dolar ve euronun seyrini yazdı.

Merkez bankalarının 2024’te faiz indirimine başlayacağını belirterek analizinine başlayan Soydan, tablonun 2024 yılında altın ve euronun dolar karşısında değer kazanacağını işaret ettiğini belirtti.

FED’in faiz artırımlarının altını zayıflattığını anlatan Soydan, altını destekleyen bir başka gelişmenin ise merkez bankalarının altın alımları olduğunu anlattı.

Soydan “Dünya yeniden çift kutuplu bir gezegene dönüşmüş durumda, bir yanda Amerika ve onun müttefikleri, diğer yandan Çin ve onunla hareket eden Rusya, İran ve diğerleri…
IMF Başekonomisti Gina Gopinath’ın sözleriyle “soğuk savaş II” riski ciddi ciddi gündemde, hatta belki de çoktan başladı. Çin, Rusya gibi ülkelerin merkez bankaları geçmişte rezervlerini büyük oranda dolarda ve Amerikan devlet tahvillerinde tutardı.

Dünyanın yeniden iki kutba ayrılması sonrasında dolar cinsinden varlıkları altınla değiştirme eğilimi başladı” dedi.

Soydan’ın euro ve dolarla ilgili öngörüleri ise şöyle:

Euroya gelecek olursak… O da tıpkı altın gibi Fed’in faiz indirimi sinyalleriyle dolar karşısında yükseldi ve aynı nedenle 2024’te yükselişini sürdüreceği düşünülüyor. Çünkü Fed’in aksine Avrupa Merkez Bankası bugüne kadar 2024’te faiz indirimlerine başlayacağına dair herhangi bir sinyal vermedi. Tam tersine onun başkanı enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğunu, “gardlarını düşürmeye hazır olmadıklarını” söyleyip duruyor.

Aslında piyasa buna rağmen enflasyon düştüğü için Avrupa Merkez Bankası’nın da 2024’te de faiz indirimlerine başlayacağını düşünüyor.

Fakat bir farkla, Fed’in faiz indirimlerinin daha önce (martta), Avrupa Merkez Bankası’nın ise yılın ikinci yarısında (muhtemelen yaz aylarında) başlayacağı düşünülüyor. İşte bu beklenti euroyu dolar karşısında güçlendiriyor.

Şu anda 1.10’da olan euro/dolar paritesinin yeniden 2022 başındaki 1.15’e yükselmesi sürpriz olmayacak.”

Soydan “Tabii bir de kara kuğular var. Kara veya siyah kuğu, hesapta olmayan gelişmeler için kullanılan bir deyim. 2024’te ya bir yerde savaş patlar ve onun etkisiyle petrol fiyatları bir anda tırmanışa geçerse mesela? O zaman enflasyon da tırmanışa geçeceği için Fed’in faiz indirimleri yalan olur” diye yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir