Her şey 9 bin yıl önce başladı! Bozayı leblebisiz içmeyin, kuş gibi hafifletiyor

Boza ve Leblebi: Osmanlı Döneminden Günümüze Miras!

Boza ve leblebi ikilisi, Osmanlı döneminden günümüze uzanan köklü bir gelenektir. Darı, mısır ya da bulgurla hazırlanan ve fermente bir içecek olan boza, özellikle kış aylarında çokça satılmaya başlanır. Hatta sokaklarda yankılanan ‘bozaaa’ sesleri bu mevsimin adeta habercisidir. Birçok bozacı da bozanın yanında leblebi ikram etmeyi unutmaz. Peki, nedir bu leblebinin sırrı?

Kültürel Miras

Boza içeceği, yaklaşık 8-9 bin yıl öncesine, Mezopotamya’ya dayanan bir geçmişe sahiptir. Osmanlı döneminde ‘bozahane’ adı verilen yerlerde üretilen boza, zamanla Ortadoğu, Orta Asya, Balkan ve Afrika ülkelerine de yayılmıştır. Leblebi ise nohutun kavrulmasıyla elde edilen, özellikle Anadolu’da yaygın olarak tüketilen bir atıştırmalıktır. Bu iki lezzetin birleşimi ise kültürel bir miras olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Tok Tutuyor

Boza, arpa, darı gibi çeşitli tahılların fermente edilmesiyle hazırlandığı için fosfor, çinko gibi mineraller ile B1 ve B2 vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca, mayalanma, fermente edilme sürecinde oluşan laktik asit sayesinde ise sindirim sistemini de destekler. Leblebi ise protein ve lif içeriğiyle tok tutucu bir atıştırmalıktır. Bu nedenle boza ve leblebi birlikte tüketildiklerinde hem besleyici hem de etkili bir kombinasyon oluştururlar.

Sindirimi Kolaylaştırıyor

Leblebi, fazla mide suyunu ve asidini alarak, dengeleyerek hazmı kolaylaştırır ve sizi tok tutar, midenizi rahatlatır. Bozanın yanında tüketildiğinde de sindirim sürecine destek olur. Birçok atıştırmalık, zararlı beslenme alışkanlığına kıyasla boza ve leblebi ikilisi akşam saatlerinde mideyi yormadan keyifli bir atıştırmalık olarak tüketilebilir.

Enerji Verir

Boza, arpa, buğday, mısır vb. çeşitli tahılların fermente edilmesi sonucunda üretilir. Normalde dahi besin değerleri bakımından zengin olan bu tahıllar, fermente edilme sürecinde daha etkin bir hal alırlar. Ortaya vitamin ve mineraller bakımından zengin bir içecek çıkmış olur. Bu sayede de enerji verir ve bağışıklık sisteminizi destekler. Leblebi ile tüketildiğinde ise hem lezzet hem de etki bakımından uyumlu bir ikili olurlar.

Uzmanlar Uyarıyor

Birçok uzman, bozanın zaten yüksek kalorili bir içecek olması ve leblebi ile tüketildiğinde kalori alımının daha da artırmasından dolayı beslenme konusunda dikkat etmesi gereken kişilerin bu ikiliyi kontrollü bir şekilde tüketmesi gerektiğini belirtiyor, uyarıda bulunuyor. Evet, lezzetli ve sağlığa faydalı olabilirler, ancak abartmamak lazım.

Kısa Zamanda Tüketilmeli

Özellikle diyet uygulayan, kilosunu kontrol altında tutması gereken kişiler boza ve leblebi tüketim miktarına dikkat etmeliler. Ayrıca bozanın taze kalabilmesi için saklama koşullarına da dikkat edilmelidir. Fermente bir içecek olması, çabuk bozulabilen bir yapı olması nedeniyle serin bir ortamda muhafaza edilmeli, 3-5 gün içerisinde tüketilmeli. 5 günden fazla beklemiş bozalar, bozulabileceğinden ötürü gıda zehirlenmesine yol açabilir.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.