Kriz derinleşiyor: Yüzbinlerce esnaf kepenk kapattı

Ekonomideki Durgunluk Yeni Girişimcileri Etkiledi

Finansman sıkıntıları ve iç dış talepteki daralma, piyasadaki durgunluğu arttırarak yeni işletmelerin hızını kesti. Merve Yiğitcan’ın Ekonomim’den aktardığı habere göre, son üç yılda yeni şirket kuruluşları azalırken, kapanan işletmelerin sayısında önemli bir artış yaşandı.

TOBB’un verilerine göre, geçen yıl kurulan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10,2 azalarak, gerçek kişi ticari işletmelerdeki düşüş ise yüzde 18,4’e ulaştı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 21,4 artarak 31.416 işletme kapandı. Tasfiye sürecine giren firmaların sayısı da yüzde 12 artarak 32.166 firmaya ulaştı.

TOBB verilerine göre, son 10 yılda şirket kuruluşlarında 2022 yılına kadar önemli bir artış görüldü. Ancak, piyasa koşullarının kötüleşmesiyle şirket kuruluşlarında da düşüş yaşandı. Kapanan şirketlerin sayısında ise sürekli artış gözlemlendi. Son 3 yılda toplam 384.220 şirket kurulurken, 80.469 şirket kepenk kapattı.

Dört Şirket Kurulurken En Az Bir Şirket Kapanıyor

Kurulan ve kapanan şirketler arasındaki orana bakıldığında, kapanan şirketlerin lehine bir durum oldu. 2015 yılında kurulan şirketlere oranla kapanan şirketlerin oranı yüzde 18,2 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 27,2’ye yükseldi. Yani, 2024 yılında her yeni açılan 4 şirkete karşı en az 1 şirket kapanmış oldu.

İstanbul Kapanan Şirketlerde Öncü

İstanbul, diğer şehirlere göre kapanan ve kurulan şirket sayılarında öne çıkan bir şehir oldu. Geçen yıl en fazla şirket kuruluşunun İstanbul’da gerçekleştiği görülürken, en fazla kapanış yine İstanbul’da gerçekleşti. Diğer yandan, Bayburt, Ardahan ve Gümüşhane en az şirket kuruluşunun gerçekleştiği şehirler olarak dikkat çekti.

Esnaf tescil-terkin verilerine bakıldığında da benzer bir tablo görülüyor. Geçen yıl 287.624 yeni esnaf işyeri açılırken, 94.609 esnaf işyeri kapandı. Son 3 yılda toplam 934.633 yeni esnaf işyeri açılırken, 305.891 esnaf işyeri de kapanarak kepenk indirdi.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir