Ölümler artıyor… Uzmanından kritik ‘kaçak alkol’ uyarısı!

Prof. Dr. Coşkunol, kaçak alkolün genellikle yasa dışı yollarla üretildiğine ve zararlı maddeler içerdiğine dikkat çekti.

Kaçak alkolde en yaygın tehlikenin metil alkol olduğunu vurgulayan Coşkunol, “Kaçak alkol, füzel yağlar, ağır alkoller gibi zararlı maddeler de içerebilir. Metil alkol ise bu kaçak alkolde çok daha fazla sorun oluşturabilir” diye konuştu. 

METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ

Kaçak alkol üretiminde denetim eksikliklerine dikkat çeken Coşkunol, “Denetimsiz üretilen alkolde metil alkol oranı yüksek olabilir. Bu, kişide zehirlenme belirtilerini hızla ortaya çıkarabilir. Metil alkol, kokusu, tadı ve görünümü ile ayırt edilmesi zor bir madde olduğundan, denetimsiz ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır” uyarısında bulundu. 

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ VE İLK YARDIM

Metil alkol zehirlenmesi sonrası görülen belirtilerini açıklayan Prof. Dr. Coşkunol, şunları söyledi:

“Zehirlenme, baş ağrısı, huzursuzluk, mide bulantısı, sırt ve karın ağrısı gibi belirtilerle başlayabilir. Zehirlenme ilerlediğinde bilinç bulanıklığı ve koma gelişebilir. Ölüm gerçekleşebilir. Bu durumda derhal acil servise başvurulmalıdır. En önemlisi, bu tür ürünlerin kullanımını engellemektir. Ülkemizde metil alkol nedeniyle ölümler oldukça yaygındır, özellikle Doğu Avrupa’da bu tür ölümler daha fazla görülmektedir.” 

YEŞİLAY’IN BİLİNÇLENDİRME ÇABALARI

Yeşilay’ın 1920 yılında kurulduğunu ve alkolle mücadeleyi amaçladığını belirten Prof. Dr. Coşkunol, “Yeşilay, alkol sorunuyla mücadelede eğitimler ve bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Türkiye’de yaklaşık 20 milyon insanın özellikle okullarda bilinçlendirilmesi sağlanmaktadır” dedi. 

KAÇAK ALKOL RİSKİ

Kaçak alkolün, yurtdışından denetimsiz olarak Türkiye’ye gelen ve piyasaya sunulan ürünler olduğunu belirten Coşkunol, “Kaçak alkolde risk vardır, çünkü metil alkol oranı denetlenmemektedir. Sahte alkolde ise kasıtlı olarak metil alkol eklenerek zehirli bir ürün ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Coşkunol, Türkiye’de yılda yaklaşık 100 kişinin kaçak alkol kullanımı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadığını belirterek, “Maalesef bu kişiler, acil servislere başvurmak zorunda kalmaktadır” dedi.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.