Öncü gösterge 8 ayın en düşüğünde

Türkiye İmalat Sektöründe Daralma Devam Ediyor, İSO Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI verilerine göre, Haziran 2025’te sektör 46,7 seviyesine gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine ulaştı. Eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşen bu sonuç, sektörde daralma sinyallerini güçlendiriyor.

İSO Türkiye İmalat PMI anketi, ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Haziran ayında manşet PMI, Mayıs ayındaki 47,2 seviyesinden 46,7’ye düşerek sektördeki faaliyet koşullarındaki bozulmanın Nisan 2024’ten beri kesintisiz devam ettiğini gösterdi.

Talepte yaşanan zayıflık nedeniyle yeni siparişlerde azalma yaşandı. Bu durum, sektördeki düşüş trendinin sürdüğünü gösteriyor. Yeni ihracat siparişlerindeki daralma ise sektörün önümüzdeki dönemde zorluklarla karşılaşabileceğine işaret ediyor. Yeni siparişlerin düşük kalması nedeniyle üretim hacmi, Haziran ayı itibariyle geçen yılın Ekim ayından bu yana en yüksek oranda geriledi.

İstihdam ve Satın Almada Gözlemlenen Düşüş

Üretimdeki daralmanın yanı sıra, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de azalma hız kazandı. Sektörde istihdam kaybının son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştığı ve satın alma faaliyetlerinin Eylül 2024’ten beri en sert şekilde gerilediği açıklandı.

Girdi stoklarında azalma yaşanırken, nihai ürün stoklarında Haziran ayında son üç ayın ilk artışı gözlendi. Girdi maliyetleri ise enflasyonist baskılarla hafif bir artış gösterdi. Lira’daki değer kaybı ve İran’daki gelişmeler, girdi fiyatlarındaki artışın temel sebepleri olarak gösteriliyor. Ancak, talepteki zayıflık nedeniyle firma satış fiyatlarını artırmada sınırlı kaldı. Tedarikçilerin teslimat sürelerindeki artış ise ham madde yetersizliklerine bağlanıyor.

Sektörel PMI Raporu ile İlgili Detaylar

İSO’nun Sektörel PMI raporu, Haziran’da takip edilen 10 sektörde üretimde azalış olduğunu gösterdi. Giyim, deri ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünleri sektörlerinde üretimde yeniden düşüş yaşandı.

Yeni siparişlerde bazı iyileşme belirtileri gözlemlendi. Makine ve metal ürünleri sektörü, yeni siparişlerde sınırlı bir artış yaşayarak genel trendden pozitif şekilde ayrıldı. Yeni ihracat siparişleri dört sektörde toparlanırken, makine ve metal ürünleri sektöründe son bir yılın en yüksek büyüme hızı kaydedildi.

İstihdamda Sınırlı Artış Gözlendi

Haziran ayında, ana metal sanayii ile elektrikli ve elektronik ürünler sektörleri hariç diğer tüm sektörlerde istihdam azaldı. Makine ve metal ürünleri sektöründe personel sayısındaki düşüş Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu sektör aynı zamanda girdi maliyetlerinde de en keskin artışları yaşadı.

Girdi maliyetlerindeki artışın belirgin olmasına rağmen, en düşük fiyat artışı giyim ve deri ürünleri sektöründe gözlendi. Tekstil dışındaki sektörler ürün fiyatlarını artırırken, çoğunda enflasyon geçen aya göre geriledi. Ana metallerde fiyat artışları ise en hızlı seviyeye ulaştı.

Tedarik sürelerinde yaşanan aksaklıkların arttığı Haziran ayında, Mayıs ayında kısalan teslimat süreleri yalnızca iki sektörde kısaldı. Bu durum, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara işaret ediyor.

Related Posts

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

Borsa güne yükselişle başladı: 1 Temmuz 2025 Salı Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı.

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

Kamu harcamalarına yapay zekalı denetim! Bakan Şimşek: Mali disiplini daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.