Sıcak havalarda artan “Salmonella” bakterisine dikkat

Sıcak Havalarda Artan Salmonella Bakterisine Dikkat!

Medipol Sağlık Grubu’nun açıklamasına göre, piknik ve açık hava etkinliklerinin vazgeçilmezi yaz aylarında besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi tehlikesi artıyor.

Medipol Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, açıklamada yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte Salmonella bakterisinin daha sık karşılaşıldığını belirtti.

Öztürk, “Salmonella, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına yol açan 2 binden fazla alt türe sahip bir bakteridir. Besin zehirlenmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

Bu Belirtilere Dikkat!

Salmonella bakterisinin bulaşma yollarını anlatan Öztürk, “Sıcak ve nemli ortamları tercih eder ve özellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş gıdalarda hızla çoğalır. Ağız yoluyla dışkıdan bulaşan bu bakteri genellikle hayvanlar ve insan bağırsaklarında bulunur. Kontamine olmuş eller ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşır. Enfekte olduktan sonra belirtiler genellikle 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

Öztürk, hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler olduğunu belirterek, “Bu belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Hastalık çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşse de özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sıvı kaybına neden olabilir, bu durumda hastaneye yatış gerekebilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.


“Kaynağı Belli Olmayan Sulardan İçilmemeli”

Uzman Dr. Öztürk, piknik veya doğa etkinliklerinde kaynağı belirsiz suların içilmemesi gerektiğini belirterek, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyice pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Öztürk, kişisel hijyenin bulaşmayı engellemede kritik olduğunu vurgulayarak, “Eller yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ etle sebze ve meyvelerin temasından kaçınılmalı, kesme tahtaları ayrılmalı ve gıdalar uygun bir şekilde buzdolabında saklanmalıdır.” dedi.

Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirten Öztürk, “Çiğ eti kesilen tahtaları iyice temizlemeden sebze veya meyve doğranmamalıdır, aksi halde evde de bakterinin yayılmasına neden olunabilir.” uyarısında bulundu.

Öztürk, sebzeler, meyveler, baharatlar ve atıştırmalıklarda kontaminasyonun meydana gelebileceğini, son zamanlarda bu tür gıdalardan kaynaklanan salgınların görüldüğünü hatırlatarak, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.