Tayvan, TSMC’nin yeni teknolojilerine yurtdışına çıkış yasağı getirdi

Tayvan, Yarı İletken Teknolojilerinde Yurt Dışına Çıkışları Kısıtlıyor

Tayvan, yarı iletken endüstrisinin kontrolünü daha da güçlendirmek için önemli bir adım attı. Ülke, yarı iletken teknolojisi ve yurtdışı yatırımlar üzerindeki denetimini artırmak amacıyla Endüstriyel İnovasyon Yasasında değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerle, özellikle Tayvan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gibi önemli şirketlerin ihracat ve yatırım faaliyetleri üzerinde yeni kısıtlamalar getirilmesi planlanıyor.

Tayvan, Yeni Teknolojileri Kendinde Tutmaya Kararlı

Yeni düzenlemelerin merkezinde, “N-1” kuralı yer alıyor. Bu kural, şirketlerin en gelişmiş yarı iletken üretim teknolojilerini ihraç etmelerini yasaklıyor. Bunun yerine, yalnızca yerel olarak mevcut olan teknolojinin bir nesil gerisinde kalan teknolojiler yurtdışındaki tesislerde kullanılabilecek. Yani TSMC, Tayvan’da 2nm üretimi yaparken başka ülkelerde 3nm üretimi yapabilecek.

Başbakan Cho Jung-tai, TSMC’nin ABD’de planladığı genişlemeyi doğrudan etkileyecek ve şirketin en son yeniliklerinin Tayvan sınırları içinde kalmasını sağlayacak bu politikayı onayladı. Yeni düzenlemelerin bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Atılan bu adımın amacı ise oldukça net: Tayvan’ın teknolojik üstünlüğünü sürdürmek ve artan jeopolitik gerilimler ile küresel yarı iletken sektöründeki rekabet ortamında ulusal güvenliği korumak. Eğer Tayvan, yarı iletken endüstrisinde en gelişmiş teknolojileri barındıramazsa ve bu ayrıcalığı kaybederse Çin’in işgal tehdidi daha da artabilir.

TSMC, şu anda N3P işlem düğümüyle sektörde lider konumda. Ancak şirket, bu yılın sonlarına doğru bir sonraki nesil N2 işlem düğümünü kullanarak çip üretmeye başlamayı planlıyor. 2026’nın sonlarına doğru ise şirket, N2P ve A16 süreçlerini devreye alacak.

Yatırımların Kontrol Altında Olacak

Yasa değişiklikleri, ulusal güvenliği tehdit edebilecek, ekonomik kalkınmaya zarar verebilecek, uluslararası anlaşmaları ihlal edebilecek veya çözüme kavuşturulmamış iş gücü sorunlarına yol açabilecek yurtdışı yatırımları reddetme veya iptal etme yetkisini de veriyor.

Yeni düzenlemelere göre, yurtdışına yatırım yapmak isteyen şirketler, önceden onay almak zorunda kalacak ve onaysız yatırım yapmaları durumunda 50.000 Tayvan Doları ile 1 milyon Tayvan Doları (yaklaşık 30.800 Amerikan Doları) arasında para cezaları ile karşılaşabilecekler. Tekrarlayan veya ciddi ihlallerde ise, ulusal güvenlik veya ekonomik kalkınma risklerinin göz ardı edilmesi durumunda ceza 10 milyon Tayvan Dolarına (yaklaşık 308.000 Amerikan Doları) kadar çıkabilecek. Bu cezalar önemli olsa da, TSMC gibi büyük oyuncuların bu düzenlemelerden etkilenmesi pek olası gözükmüyor. Zira TSMC, ABD operasyonlarına 165 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Related Posts

Microsoft’un kodlarının yüzde 30’unu yapay zeka yazıyor

Microsoft CEO’su Satya Nadella tarafından yapılan bir açıklamaya göre şirket kodlarının yüzde 30’unu yapay zeka yazıyor.

Bu tuşlu telefon ile internet olmadan karasal TV yayınları izlenebiliyor

Finlandiyalı telefon üreticisi HMD ve Hindistanlı Lava, internet veya Wi-Fi’ye ihtiyaç duymadan karasal TV yayınlarını alabilen telefonlarını duyurmaya hazırlanıyor. Direct-to-Mobile (D2M) teknolojisini kullanan cihazlar, 1-4 Mayıs tarihleri …

En çok satan akıllı telefon markaları açıklandı: Birinci şaşırtmadı

Pazar araştırma firması Canalys, küresel telefon pazarının 2025 1.çeyrek rakamlarını paylaştı. Canalys verilerine göre, bu dönemdeki sevkiyatlar 296.9 milyon adetle bir önceki yıla oranla neredeyse aynı kaldı. İşte 2025 yılında en çok satan …

Redmi Note 14S Türkiye’de satışa çıktı: İşte fiyatı

Çin’in teknoloji devi Xiaomi’nin alt markası olan Redmi, geçtiğimiz mart ayının ortalarında fiyat-performans odaklı Redmi Note 14S modelini tanıtmıştı. Şimdi bu tanıtımın üzerinden çok geçmeden Redmi Note 14S’in Türkiye fiyatı resmen açıklandı ve …

Z kuşağının favori arama motoru

Z kuşağının bilgiye ulaşma eğilimleri baştan aşağı değişiyor. Klasik arama motorları yerini artık sosyal medya platformlarına bırakıyor. Peki ama neden?

Sovyet uydusu yaklaşıyor! Dünya’ya meteor gibi çarpabilir

Gök bilimciler, Sovyetler tarafından uzaya gönderilmiş bir uydunun şidetli şekilde Dünya’ya düşebileceği konusunda uyardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir