Trump’ın “yerli” resti ihracatçıya fırsat oldu

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA – Donald Trump yönetiminin yerli üretimi desteklemek için ABD’ye çelik ihracatına ilave vergi getirmesi, yüksek vergi ödeyen Türk ihracatçılar için fırsat yarattı. ABD’den çelik ve alüminyum içeren ürünlerin ithalatına ilave vergi uygulanmaya başlandı. Türkiye’nin Washington Ticaret Müşavirliği’nin uyarısına göre, ABD Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan bildirimle, çelik ve alüminyum ürünlerinde ilave gümrük vergilerinin hızlı şekilde tahsili için duyuru yapılırken, ABD Gümrük Sınır ve Muhafaza Birimi tarafından alüminyum ve çelik sektörlerinde yüzde 25’lik vergi tahsiline ilişkin detaylar belirlendi. Buna göre, 12 Mart 2025 itibarıyla belli fasıllar dışında kalan ürünlerden, çelik ve alüminyum içeriğine göre vergi tahsil edilmeye başlanacak.

KÜLFET DEĞİL FIRSAT VAR

Trump’ın duyurduğu vergi artışı, Türkiye için mali külfet anlamında yeni bir durum oluşturmayacak. 2018 yılında ABD’deki ilk Donald Trump yönetimi, rahip Andrew Brunson olayının ardından, “Section 232” önlemleri kapsamında Türkiye’ye uyguladığı çelik ve alüminyum vergi tarifesini yüzde 50’ye çıkarmıştı. Daha sonra bu oran yüzde 25’e indirilirken; Kanada, Brezilya, Meksika, Japonya, Güney Kore gibi ülkelere uygulanan vergi muafiyetleri ise Türk üreticilerin ABD’ye ihracatını yaklaşık 10’da birine düşürmüştü. Şimdi ise ABD’nin çelik ihracatçısı diğer ülkelere de yüzde 25 vergi getirilmesinin, Türk ihracatçının ABD pazarında lehine olabileceği, vergi eşitliğinin ABD pazarında daha adil bir rekabet ortamına yol açacağı ifade ediliyor.

KRİTİK MADENLERDE YERLİLİK KARARI

Donald Trump tarafından 20 Mart’ta imzalanan “Amerikan Mineral Üretimini Artırmak İçin Acil Önlemler” başlıklı icra kararı da dünya madencilik sektöründe yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Karar, ABD’nin yerli mineral üretimini hızlandırma, kritik madenlerde dışa bağımlılığı azaltma ve tedarik zincirini güçlendirme hedefleri doğrultusunda atılmış kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, “Küresel rekabetin yeni başlığı artık sadece enerji değil, aynı zamanda kritik mineraller ve ham madde arz güvenliği olacak. Türkiye olarak zengin maden kaynaklarımızı sorumlu madencilik anlayışıyla ekonomiye kazandırmak, sanayimizin ham madde ihtiyacını kendi kaynaklarımızdan karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için benzer adımları atmaktan başka yolumuz yok” dedi.

Related Posts

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

Öncü gösterge 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI verileri, Haziran 2025’te 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşen bu sonuç, imalat sanayisinde daralma sinyallerinin …

Borsa güne yükselişle başladı: 1 Temmuz 2025 Salı Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı.

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

Kamu harcamalarına yapay zekalı denetim! Bakan Şimşek: Mali disiplini daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.