Türkiye’nin nükleer denizaltı hedefi resmen doğrulandı

Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri Stratejik Hedefleri

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine özel röportajında Türkiye’nin milli denizaltı projeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Tatlıoğlu, Türkiye’nin milli denizaltı projeleri kapsamında birden fazla platform üretmeyi ve bu alanda ihracat yapmayı hedeflediğini ve aynı zamanda nükleer güçle çalışan denizaltı projesinin de planlandığını duyurdu.

MİLDEN Projesi ve Nükleer Denizaltı Hedefi

Tatlıoğlu, Milli Denizaltı (MİLDEN) projesine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tamamen yerli tasarıma sahip ve dışa bağımlı olmayan bir denizaltı inşa etme hedefinin uzun yıllardır devam ettiğini belirtti. Oramiral, projenin stratejik bağımsızlık ve ihracat potansiyeli taşıdığını vurgulayarak, Milli Denizaltı’nın inşa sürecinin Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda başladığını açıkladı.

Reis sınıfı denizaltılarla elde edilen teknolojik yeteneklerin ardından Gölcük Tersanesi’nde denizaltı inşa kabiliyetinin devam ettirileceğini belirten Tatlıoğlu, nükleer güçle çalışan denizaltıların inşası konusunda önemli bir adım atacaklarını dile getirdi. Ayrıca, MİLDEN kapsamında üretilecek platformların müttefik ve dost ülkelere ihraç edileceğinin de altını çizdi.

Deniz Kuvvetleri Modernizasyonu ve Stratejik Hedefler

Tatlıoğlu’nun stratejik hedeflerine göre, Türkiye’nin donanma modernizasyonu sadece bölgesel güvenliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda küresel düzeyde etkisini genişleterek stratejik bir varlık oluşturacak. Bu dönüşüm; Milli Uçak Gemisi, MİLDEN denizaltıları, TF-2000 muhripleri, İ sınıfı fırkateynler, Hisar sınıfı karakol gemileri ve insansız hava aracı (İHA) filoları projeleriyle gerçekleşecek.

Türkiye’nin hedefleri arasında dünyanın ilk beş deniz hava kuvvetinden biri olmak, donanmanın operasyonel menzilini genişletmek, Akdeniz’den Pasifik Okyanusu’na kadar stratejik varlığını göstermek, Mavi Vatan doktrinini güçlendirmek ve denizlerdeki egemenlik haklarını güvence altına almak yer alıyor.

Related Posts

Google Android ayarlarında yeni dönem

Google, Android 16 QPR1 beta güncellemesiyle Pixel cihazlara özel olarak Android System Intelligence ayarlarını baştan sona yeniledi. Material 3 Expressive tasarımı, Now Playing, At a Glance, Live Translate, Apps in Search ve Live Captions gibi …

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

Herkesi ilgilendiriyor! Bu ayar yüzünden tüm verileriniz ele geçebilir!

Akıllı telefonlar daha önce bağlanılan Wi-Fi ağlarını hafızasında tutarak, bu ağlar yeniden algılandığında otomatik olarak bağlantı kurabiliyor. Ancak bu özellik, özellikle kamuya açık alanlardaki ağlarda önemli bir güvenlik riski doğuruyor. Kafe …

Bu 3 güne dikkat: Dünya’nın dönüş hızı zirve yapacak

Göz açıp kapayıncaya kadar… Dünya’nın kendi etrafında dönüşü artık daha da hızlandı. Öyle ki, bazı günler tarihin en kısa günleri listesine giriyor — hem de milisaniyelerle!

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Çin’de tespit edildi, bilim insanları alarma geçti: Dünyaya yayılma riski var

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde yapılan araştırmalarda, yarasaların böbreklerinde daha önce bilinmeyen 20 yeni virüs tespit edildi. Covid 19’un çıkış kaynağı olarak gösterilen yarasalarda tespit edilen yeni 22 virüsün yüzde 90’ından fazlası, bilim dünyası için ilk kez tanımlandı.