Uzmanı uyarıyor: Verem aşısının 6 yaşından sonra koruyuculuğu yok!

Prof. Dr. Sinem İliaz: “Tüberküloz (Verem) Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, Tüberküloz Eğitim ve Farkındalık Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de tüberküloz ölüm oranına dikkat çeken İliaz, erken tanının ve aşının önemini vurguladı. Verem hastalarının %85’inin tedavi edildiğini belirten İliaz, verem aşısının 2 aylık bebeklere bir kez uygulandığını söyledi.

Verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Sinem İliaz, tüberkülozun sosyoekonomik seviyesi düşük ve kalabalık gruplarda daha sık görüldüğünü ifade etti. Akciğer tüberkülozunun en bulaşıcı tür olduğunu belirten İliaz, hastalıkla temas halinde olan herkesin kesinlikle hastalığa yakalanmayacağını, temas süresinin ve yakınlığın bulaşıcılığı belirlediğini aktardı.

“Tüberküloz Belirtileri ve Tedavi Süreci”

Tüberküloz belirtilerinin tuttuğu organa göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İliaz, akciğer tüberkülozunda uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, kilo kaybı, gece terlemesi, iştah kaybı, ateş gibi belirtiler görülebileceğini ifade etti. İliaz, şikayetlerin uzun soluklu olduğunu ve 2-4 hafta devam etmesi durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Bakterilerin Yayılmasında Uzun Süreli Hava Kirliliği Etkili”

Akciğer veya gırtlak tüberkülozu olan bir kişiyle uzun süre aynı ortamda kalmak durumunda bakterilerin daha fazla yayılacağını ifade eden Prof. Dr. İliaz, hastalığın solunum yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Veremin sık görüldüğü ülkelerde çocukluk döneminde aşılanmanın önemine değinen Prof. Dr. Sinem İliaz, bu aşının özellikle öldürücü formlardan korunmada etkili olduğunu vurgulayarak açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.