Yüksek kiraların gölgesinde “ortak yaşam” talebi artıyor

Yüksek Kira Bedelleri, Ortak Daire Taleplerini Artırıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son raporuna göre, aile olmayan bireylerden oluşan haneler artmaya devam ediyor. Özellikle yüksek kira bedellerine alternatif olarak ortak daireler tercih ediliyor.

Çekirdek Aile Yapısının Dışında Hanelerde Artış Gözlemleniyor

TÜİK verilerine göre, çekirdek aile yapısının dışında ve birden fazla kişiden oluşan hanelerde belirgin bir artış yaşanıyor. 2014 yılında 435 bin kişi bu tür hanelerde yaşarken, bu sayı 2023 yılında 870 bine yükseldi. Bu haneler genellikle eş, anne-çocuk veya baba-çocuk ilişkisi bulunmayan kişilerden oluşuyor.

Yüksek Kiralar Paylaşımlı Daire Tercihini Arttırıyor

İstatistiklere göre, özellikle büyük şehirlerde genç profesyoneller ve memurlar arasında paylaşımlı konut tercihi yükselişte. İstanbul gibi metropollerde kiralık ev arayanlar, maliyetleri düşürmek amacıyla beraber yaşama yöneliyor. Daireler genellikle tek bir kişi tarafından kiralanıyor ve daha sonra diğer odalar farklı kiracılara veriliyor.

Emlak Piyasasında Paylaşımlı Ev İlanları Artıyor

Son bir yılda paylaşımlı evlere olan talebin arttığını belirten emlak danışmanları, özellikle Bahçelievler, Avcılar ve Bakırköy gibi bölgelerde bu tür dairelerin popüler olduğunu aktardı. Kadıköy’de aylık 12-15 bin TL arasında değişen kiraların aksine, Esenyurt’ta bu rakam 3 bin TL’ye kadar düşebiliyor.

Yüksek kira maliyetleri, Türkiye’deki genç profesyoneller ve çalışanlar arasında paylaşımlı yaşam alanlarını yaygın hale getiriyor. Bu eğilim, özellikle büyük şehirlerdeki yaşam maliyetlerinin artmasıyla daha belirgin hale geliyor.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir